Magas állami kitüntetésben, Batthyányi-Strattmann-díjban részesült Dr. Vastag Oszkár főorvos úr!

Október 31-én, a Pesti Vigadóban megrendezett állami ünnepségen került sor a hazai egészségügyi munkát elismerő legmagasabb szakmai díjak átadására. A kitüntetettek Prof. Dr. Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől és Csiki Zoltán egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkártól vehették át az elismerést.

Az ünnepségen kimagasló egészségügyi tevékenységéért a Batthyányi-Strattmann László-díjban részesült Dr. Vastag Oszkár, kórházunk Szemészeti osztályának osztályvezető főorvosa.

A díjazottak köszöntésekor Kásler miniszter úr egyebek mellett azt emelte ki, hogy ez a díj nem a tudományos munkásság elismerése, hanem annál lényegesen több: az emberség kitüntetése.

Dr. Vastag Oszkár 1979. novembere óta a Tolna Megyei Balassa János Kórház szemészorvosa és 1980 januárjától vezeti osztályvezető főorvosként a Szemészeti Osztályt. Szakmai munkáját az elhivatottság, a szakmaszeretet és a betegek iránti elkötelezettség jellemzi. Több jelentős külföldi továbbképzésen vett részt, többek között az Egyesült Államokban, Németországban és Svédországban. Ő maga is több mint száz tudományos előadást tartott szerte a világban, és 40 szakmai közleménye jelent meg szakfolyóiratokban. Munkája során tudását, gyakorlati tapasztalatát folyamatosan átadja a fiatal orvosoknak, szívügye az utánpótlás-nevelés, valamint a szakmai fejlesztések és specializálódási lehetőségek előmozdítása. Az elmúlt négy évtized alatt meghatározó szerepe volt a szekszárdi kórház Szemészeti Osztályán az új műtéti, diagnosztikai és egyéb gyógyító eljárások bevezetésében. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a szekszárdi és Tolna megyei gyermekszemészeti szakrendelések megszervezésében, valamint a cukorbetegek és glaucomás betegek magas szintű szemészeti gondozásában is. Társadalmi szerepvállalásaiban is elkötelezett: hivatása mellett egyesületi elnökként jut ideje az immár 66. éve működő Kórház Sportkör irányítására, a vívó szakosztályban edzőként is példát mutatva a fiatalok számára. A Magyar Orvosi Kamara küldötteként és a MOK Etikai Bizottságának alelnökeként végzett munkáját, az egészségügy jobbításáért kifejtett erőfeszítéseit 2018-ban „A Közösségért” díjjal ismerte el a köztestület.

A főorvos úr, aki immár négy évtizede gyógyítja a betegeket Szekszárdon, jövőre ünnepli diplomaszerzésének ötven éves arany jubileumát. Minden nap ugyanúgy végzi a munkáját, mint fiatalabb kollégái, ezért az év végével elérkezettnek látta az időt, hogy átadja a stafétát a következő generációnak. A kórháztól és a betegektől azonban még nem tud elszakadni, így egy-egy napot a továbbiakban is a gyógyító munkának kíván szentelni.

Gratulálunk Vastag főorvos úr kitüntetéséhez, amely négy évtizedes szekszárdi életművének méltó elismerése! Eddigi elkötelezett orvosi és közéleti tevékenységét megköszönve, a kórház vezetése és valamennyi munkatársa tisztelettel és szeretettel kíván számára további sikeres gyógyító munkát és tartalmas nyugdíjas éveket!

 

 

A kitüntetés alkalmából készült interjú főorvos úrral a TEOL-on