Meghosszabbította a hőségriadó határidejét az országos tisztifőorvos augusztus 28-a hétfő éjfélig, az ország egész területén

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlásait figyelembe véve:

2023. augusztus 28. hétfő 24.00  óráig meghosszabbította a hőségriadót és harmadfokúra emelte, az ország egész területére vonatkozóan. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai hőségriasztás idejére:

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az extrém magas hőmérséklet károsan befolyásolhatja az emberek egészségi állapotát. Kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Ezért javasolt a hőségriadó idején, lehetőség szerint 11 és 15 óra között hűvös helyen tartózkodni és kerülni a szervezetet terhelő fizikai munkákat. Mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, ilyenkor a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Rendszeresen fogyasszanak folyadékot, ne várja meg senki, amíg szomjas lesz, aki elindul otthonról, vigyen magával legalább 1 liter vizet.

Hőség idején pótolni szükséges az izzadással elvesztett sót is. A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet. Az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein pedig vízhajtó hatású.

A hőségben fontos a folyadékpótlás (fotó: pixbay)
A hőségben fontos a folyadékpótlás (fotó: pixbay)

 

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat okozhat, a szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.

A lázas betegek, különösen a gyermekek és idősek folyadékpótlására fokozottan oda kell figyelni, figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A rendszeresen gyógyszert szedők tárolják gyógyszereiket megfelelő hőmérsékleten, ha a szobahőmérséklet 25 ºC fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőbe tenni.

A szabadban tartózkodás ideje alatt senki se feledkezzen meg a napvédő krémek használatáról, a sapka és kalap viseléséről. Aki vízparton tölti szabadidejét, tartsa be az egyik legfontosabb szabályt: felhevült testtel semmiképp se ugorjon vízbe, mert életveszélyes.

Az autóval közlekedők fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Hangsúlyozzák, hogy még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.