Guideline-ok mentén, szekciókon átívelően beszélték ki a szívügyeket a XXII. Szekszárdi Kardiológiai Napok konferencián

„Többet tudunk ma, mint amennyit tegnap tudtunk, és holnap már többet fogunk tudni, mint amit ma tudunk a szív- és érrendszeri betegségekről”- foglalta össze dr. Benczúr Béla, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászatának osztályvezető főorvosa, címzetes egyetemi docens, a CORA Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke a kétnapos konferencia évenkénti létjogosultságát.

Dr. Benczúr Béla, főorvos köszönti a konferencia résztvevőit. fotó: TVBJK

A kardiológiai szakma folyamatosan fejlődik, megújul. Ezeket a változásokat pedig elemezni szükséges a szakmabeliek között, hogy az újításokat a mindennapi gyakorlatba is képesek legyünk átültetni. Erre kellenek ezek a rendezvények, amelyeknek a hangulata és tematikája egy igazi interdiszciplináris, szakmák közötti fórum- világított rá a főorvos.

A tudományos programot dr. Pátri Eszter, Tolna vármegyei tiszti főorvos, valamint Kis Zoltán, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház főigazgatójának köszöntői nyitották.

A tiszti főorvos asszony kiemelte, a több mint két évtizede minden tavasszal megrendezésre kerülő Szekszárdi Kardiológiai Napok, valamint a hagyományosan minden novemberben megvalósított Szekszárdi Hypertonia Napok a régió meghatározó szakmai és tudományos továbbképző konferenciái, megmutatják a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban dolgozó belgyógyász-kardiológusok szakmai felkészültségét, és a betegellátás magas színvonalát.

Dr. Pátri Eszter, Tolna vármegyei tiszti főorvos nyitóbeszéde. fotó: TVBJK

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával együttműködve, évek óta sokat dolgozik a vármegye lakosságáért egészségfejlesztési programjaikkal, valamint szűrésekkel a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséért. Ezt a munkát kívánjuk a jövőben is nagy odaadással és szakmai alázattal folytatni- mondta köszöntőjében dr. Pátri Eszter.

Kis Zoltán a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház főigazgatója, nyitóbeszédében kifejtette, szekszárdi lakosként, valamint főigazgatóként egyaránt büszke arra, hogy városában évről-évre ilyen magas színvonalú szakmai munkát végeznek, ilyen konferenciák megvalósulhatnak, ráadásul a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház orvosai szervezésében és közreműködésével.

Kis Zoltán, főigazgató fotó: TVBJK

Ha egyszer történik valami Szekszárdon, az lehet véletlen. Ha kétszer-háromszor, az már talán esemény. Azonban, ha valami már huszonkét alkalommal megrendezésre került, az már bizony hagyomány. Ezek a dolgok, amik viszik tovább szakmai közösségünket és orvosaink jó hírét- hangsúlyozta.   

A XXII. Szekszárdi Kardiológiai Napokra meghívást kapott a szakma színe-java. Tavaly nyár végén a Magyar Kardiológiai társaság 5 új szakmai ajánlást frissített, ez a rendezvény most ezeknek a területeknek és témáknak szentelt egy-egy szekciót.

Dr. Hévizi Zsombor, rezidens előadása fotó: TVBJK

A konferencia első szekciójának azt a címet is adhattuk volna, hogy „szívügyeim a fiatalok”. Ebben ugyanis a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház fiatal, ambiciózus orvosai, dr. Hévizi Zsombor kardiológus rezidens, dr. Tóth Lajos belgyógyász rezidens, valamint dr. Czigány Diána Gréta, belgyógyász szakorvos, tüdőgyógyász rezidens kaptak lehetőséget a tavalyi Balassa Napon első három helyezést elért előadásukkal a bemutatkozásra. Nagyon büszke vagyok kórházunk fiatal kollégáira, akik bebizonyítják, hogy milyen pozitív hozadéka van a tudás átadásának és kórházunk mentorálási programjának- hangsúlyozta dr. Benczúr Béla.

Dr. Tóth Lajos, rezidens előadása. fotó: TVBJK

A pénteki ebédszünetet követő szekció előadásainak fő témája a legtöbb halálesetet okozó infarktus, az akut coronaria szindróma diagnosztikájáról, korszerű kezeléséről és helyzetéről szólt, többek között Dr. Becker Dávid professzor, a Magyar Kardiológiai Társaság (MKT) elnökének színvonalas prezentálásában.

XXII. Szekszárdi Kardiológiai Napok fotó: TVBJK

A konferencia első napjának utolsó blokkjában a résztvevők betekintést nyerhettek a Portugál betegellátásba, a díszvendég Vitor Paixao Dias személyes előadásán keresztül, aki a Magyar Kardiológiai Társaság tiszteletbeli tagjaként, a 2023-as európai hypertonia ajánlás gyakorlati jelentőségeit vitatta meg magyar kollégáival.

A szombati konferencia témája a szívbetegségek és a cukorbetegség kapcsolatáról hozott izgalmas és tanulságos esetmegbeszéléseket, ahol többek között Dr. Sudár Zsolt, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház III. Belgyógyászatának osztályvezető főorvosa, diabetológus, endokrinológusa osztotta meg ismereteit „a betegségek kimenetelét befolyásoló gyógyszerek a diabetológiában” címmel.

A szombati záró téma a hirtelen szívhalál kockázatainak korai felismerése volt, melyről dr. Maláti Éva, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház belgyógyász szakorvosa tartott előadást.

Dr. Maláti Éva, szakorvos előadása. fotó: TVBJK

Azt gondolom, hogy annyira sokszínű, sokoldalú kongresszust sikerült levezetnünk, amelyből mindenki profitált, és bőséges, új szakmai információkkal térhetett haza– összegzett dr. Benczúr Béla. 

Bár a XXII. Szekszárdi Kardiológiai Napok tudományos konferencia véget ért, kezdődik az őszi Hypertónia Napok kongresszus szervezése, amelyben a nők egészsége kerül majd a középpontba. 

 

2024.03.25.