Go Red for Women – Pirosban a Nőkért

Go Red for Women – Pirosban a Nőkért 
Február 2.
Wear Red Day

 

Február 2-a, a Wear Red Day arra utal, hogy aznap öltözzünk pirosba, viseljünk valami pirosat a ruhánkon, ami lehet egy kendő, sál vagy kalap, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a nők szívbetegsége legalább annyira fontos kérdés, legalább annyi áldozatot követel, mint a férfiaké.

A mozgalom az amerikai Szívtársaság kezdeményezésére indult, és sok híresség, színésznők, énekesnők álltak a kampány mellé.
Magyar megfelelője, a “Pirosban a Nőkért” egy riadó, riadó a női szívekért. A szívbetegségek ugyanis a nőkben is a vezető halálokot képezik, míg a stroke a 3. legfontosabb halálok.
Minden harmadik haláleset szív-érrendszeri eredetű, ami Amerikában percenként egy nő elvesztését jelenti! Mégis ha az embereket megkérdezzük, nagy részük inkább a daganatos betegségeket tartják a legfőbb haláloknak.

Az is tévhit, hogy a nők a női hormon, az ösztrogén hatására a menopausa előtt védettséget élveznek, nem kaphatnak infarktust. Sajnos ez így egyáltalán nem igaz, a nők ezen a téren is “egyenjogúságot” követeltek.
Sajnos ennek a tévhitnek lehet az a következménye, hogy egy 35 éves nőről, aki típusos mellkasi fájdalommal, karzsibbadással jelentkezett a háziorvosi ügyeleten, még EKG sem készült, így nem ismerhették fel az infarktusát, és csak órákkal később kerülhetett sor életmentő beavatkozásra, szívkatéterezésre. Ahogyan ő is, többi nőtársa is halmozott rizikófaktorokkal rendelkezik, elhízott, erős dohányos, magas vérnyomása és cukorbetegsége van, a családjában halmozottan előforduló magas koleszterinről nem is beszélve…

Figyeljünk a női szívekre!
A nők szívrohamának panaszai nem mindig típusosak, sok esetben nem mellkasi fájdalmat, hanem gyengeséget, légszomjat éreznek. Többségükben az infarktus anélkül következik be, hogy bármi korábbi bevezető tünete lett volna, és 10-ből 3 esetben végzetes kimenetelű!
Róluk igazán elmondhatjuk, hogy az első tünete a szívbetegségüknek sokszor az utolsó is…

Mit tehetünk a nőkért, mit tehetnek a nők magukért? Elsősorban egészségesebben kellene élni, figyelni a testsúlyukra, szívbarát étrendet kialakítani, és sokkal többet mozogni! Aztán a dohányzás! Bizonyos korosztályokban a nők nagyobb arányban dohányoznak, mint a hasonló korú férfiak! Ne dohányozzanak, ne szokjanak rá, mert egy hihetetlenül erős függőség alakul ki, egy igazi szenvedélybetegség! Dohányozni ostobaság!
Járjanak el tünetmentes esetben is szűrővizsgálatokra, ismerjék meg vérnyomásukat, vércukor- és koleszterinértéküket, és ha azok kezelendő tartományban vannak, ne a gyógyszerektől féljenek, ezeket kezelni kell, minél hamarabb, annál jobb!

További információ:
http://www.pirosbananokert.hu

https://www.webmd.com/heart-disease/ss/slideshow-women-heart-disease?ecd=wnl_day_013018&ctr=wnl-day-013018_nsl-ld-stry&mb=TWcePbUBIzJxg3qI10m3LSpiMzVEF17PkgI%40lyKp%2fX0%3d

 

Szekszárd, 2018. február 1.

Dr. Benczúr Béla Tibor
osztályvezető főorvos
Tolna Megyei Balassa János Kórház
I.sz. Belgyógyászati osztály