Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Május 31. – Dohányzásmentes Világnap.

2019-05-31 @ 01:00 - 23:00

A május 31-ei Dohányzásmentes Világnap alkalmából a Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa a talán legsúlyosabb önsorsrontó emberi szenvedély, a dohányzás káros hatásaira az alábbi ismeretterjesztő cikk megrendítő tényeivel szeretné felhívni a figyelmet.

 

 

A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az egyik legsúlyosabb önsorsrontó szokás, szenvedély jelentőségére, amely rabságban tartja a dohányfüst “élvezőit”. A nikotin ugyanis a legalattomosabb méreg, a szájnyálkahártyáról másodpercek alatt felszívódva eljut az agyi receptorokhoz, melyek cigarettaszünetben éheznek, sóvárognak a nikotinhatás után. A parancsoló nikotinéhség kíméletlenül arra készteti foglyát, hogy újra meg újra rágyújtson, egyfajta jóleső, jutalomérzéshez juttatva a dohányos embert. Ugyanakkor maga a cigaretta nemcsak nikotint tartalmaz, több tucat mérgező, rákkeltő anyagot visz be a saját és a környezetében lévő passzív dohányosok szervezetébe hódolója. Úgy is mondhatjuk, hogy méregturmix papírfityulába csomagolva.

 

A dohányzás ártalmai között ugyanakkor nemcsak a légzőszervi-, illetve az ajakrákot, vagy akár a húgyúti daganatokat kell megemlíteni. Legfőbb szövődménye a felgyorsult, agresszív érelmeszesedés, mely megtámadja a teljes ütőeres rendszert, amivel koszorúér-betegséget, szívrohamot (és hirtelen halált), agyi érszűkületet, szélütést, vagy végtagi érszűkületet okozhat. Utóbbi legtöbbször a végtag elvesztésével is jár. További súlyos következménye lehet a dohányzásnak a krónikus, légúti gyulladással és beszűküléssel, a légzőfelület pusztulásával járó, visszafordíthatatlan tüdőbetegség, a COPD is, sőt ezek a kórállapotok kombinálódhatnak, gyakran a dohányos tüdőbetegeknek végül elég már egy fél pár papucs is… A vénás thromboemboliáknak (mélyvénás trombózis, tüdőembólia) szintén az egyik fő oka a cigaretta.

 

Nincs még egy olyan élvezeti cikk, amely használóinak a felével végezne, mint ahogy a dohányzás, akár 10-20 évet is elvéve a dohányzó ember életéből! Hazánkban a lakosság közel egyharmada dohányzik napi rendszerességgel, de a fiatalok körében ez az arány a 40%-ot is meghaladja. Elszomorító látvány, ahogy reggelente az iskolába igyekvő fiatalok kezében ott a cigaretta, ráadásul ebben és a huszonéves korosztályban nagyobb a dohányzó lányok/nők aránya, mint a fiúk/férfiaké. Évente egy kisvárosnyi ember hal meg a dohányzás következtében. Ez 30-35.000 szükségtelen halálesetet jelent! Olyan, mintha egy távoli utazó, aki eljut Szekszárdra, 1 év múlva már senkit nem találna életben, amikor újra városunkba látogat.

 

A kétségkívül jó szándékú központi rendeletek, a nemdohányzók védelmére hozott jogszabályok egyáltalán nem érték el a céljukat, hiszen a dohányzás változatlanul szedi az áldozatait, tizedeli a lakosságot. A szabályozás sokkal inkább a dohányzók megbélyegzését, szankcionálását eredményezte és a dohányosokból egyfajta dacot váltott ki. Pedig micsoda elkeserítő látvány az éttermek hátsó kijáratánál a dohányzó személyzetet, de főleg a kórházak udvarán a kijelölt dohányzóhelyeken cigarettázó kollégákat, egészségügyi dolgozókat látni! Nem elég tiltani, a meggyőzés, a segítségnyújtás, a dohányzás helyett javasolt alternatívák, a sport, mozgás, egészséges életvitel, példamutatás és jutalmazás sokkal célravezetőbb lenne.

 

Sokan áttértek az e-cigarettákra, akik érzik, hogy helytelen, ostoba dolog dohányozni, azonban semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy ezek egészségesebbek lennének a hagyományos dohánytermékekhez képest, ráadásul oldott nikotint juttatnak be a szervezetbe, amely még gyorsabban felszívódik és csak egyre jó: erősíti a nikotinfüggőséget! Hosszú távú kockázatairól pedig még nem állnak rendelkezésre elegendő tapasztalatok. Éppen emiatt a Magyar Kardiológusok Társasága a dohányzás semmilyen formáját nem helyesli, beleértve az e-cigarettát sem.

 

A Dohányzásmentes Világnap arra is jó alkalom lenne, hogy a dohányos ember legalább aznap ne gyújtson rá – főképpen, ha egészségügyi dolgozó -, és ha egyetlen nap meg tudja ezt állni, bizonyára képes lenne rá másnap, harmadnap is.

 

Dr. Benczúr Béla
kardiológus, hypertonia-specialista
Tolna Megyei Balassa János Kórház
Kardiológiai Osztály

 

 

Részletek

Dátum:
2019-05-31
Időpont:
01:00 - 23:00

Helyszín

Tolna Megyei Balassa János Kórház
Béri Balogh. Ádám u. 5-7.
Szekszárd, Tolna 7100 Magyarország
+ Google Térkép