Betegtájékoztató érvénytelen TAJ számmal rendelkező betegek részére

Tisztelt Betegünk!

Tájékoztatjuk, hogy intézményünk járó- és fekvőbeteg szervezeti egységeiben, jogszabályi kötelezettség alapján az ellátás kezdetekor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) rendszerében ellenőrizzük az ellátandó személy TAJ számának érvényességét.

Amennyiben Ön érvénytelen „barna” TAJ számmal rendelkezik, a hatályos jogszabályok értelmében, sürgős és nem sürgős ellátás esetében is kizárólag térítési díjfizetés ellenében veheti igénybe az egészségügyi ellátást.

Az érvénytelen TAJ számú („barna” TAJ) betegnek, sürgős ellátás igénybevétele esetén a NEAK által meghatározott térítési díjat kell fizetnie.

Az érvénytelen TAJ számú („barna” TAJ) betegnek, nem sürgős ellátás esetén az intézményünk által meghatározott díjat kell fizetnie.

 

Az egészségügyi ellátásért fizetendő térítési díj várható összegét a ténylegesen elvégzett járó- vagy fekvőbeteg ellátás végén áll módunkban meghatározni. A végleges térítési díjat az intézményünk pénztára által kiállított „Számla” tartalmazza.

A vonatkozó részletes eljárásrendünk megtalálható a honlapunkon elhelyezett Térítésköteles egészségügyi szolgáltatások szabályzatában:
https://www.tmkorhaz.hu/teriteskoteles-eu-szolgaltatasok-dijai/

 

Jogviszony rendezési eljárásról szóló részletes tájékoztató megtalálható a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján:
http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/ellatasra_jogosultsag_igazolasa/jogviszony_rendezesi_eljaras

 

Az ellátásban részesülő személy, a TAJ érvényességének rendezését a Kormányhivatalnál kezdeményezheti.