Április 2. az autizmus világnapja

 

  1. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus-spektrumzavarra, amely tízmilliókat érint a Földön.

Az autizmus-spektrumzavar (ASD) egy olyan fejlődési zavar, mely az egész személyiségre kihat, egy egész életen át tartó állapotként írható le és bármilyen intelligencia hányados (IQ) mellett előfordulhat. Az autizmust genetikai eredetű, idegrendszeri fejlődési eltérés okozza, nem a helytelen nevelés eredménye. A legfontosabb az autizmussal élő gyermek esetében, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a viselkedése mögött nem szándékosság rejlik.

Az érzelmi biztonság, a jóllét minden ember számára egyenlően fontos. Az autizmusban érintett személyek és szeretteik érzelmi biztonságát és kiegyensúlyozott mindennapjait a helyes és megbízható információk könnyű és biztos elérése, az élet minden területén folyamatosan és kiszámíthatóan biztosított támogatások, vizuális információk, valamint az autizmus szempontból akadálymentesített szolgáltatások határozzák meg.

2023-ban az eddigieknél is nagyobb szükség van rá, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét az autizmusra, az autizmusban érintett társaink és családjaik mindennapi helyzetére. Az autizmus világnapján, a „Ragyogj kéken!” kampány keretében, csatlakozva a többi nemzetközi, országos, és regionális szerveződéshez, Magyarországon a Szabadság-szobor kap kék megvilágítást és az ország számos vidéki városában is kék színbe öltöznek ikonikus épületek, emlékművek.  Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2016 óta minden évben fővédnöke az autizmus nemzetközi világnapjához kötődő kampánynak.  Szerepvállalása közel egy évtizede erősíti az üzenetet, mely szerint az autizmussal kapcsolatos kihívásokra össztársadalmi jellegű, komplex válaszokat kell adni. 

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet tájékoztatója az autizmus spektrum zavarról itt olvasható.

Forrás: Autisták Országos Szövetsége, Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet

 

Április 2. az autizmus világnapja
Április 2. az autizmus világnapja