Április 10. nemzeti rákellenes nap

Hazánkban minden év április 10-én rendezik meg a nemzeti rákellenes napot. Az időpont kiválasztása azért esett erre a napra, mert ekkor született Dr. Dollinger Gyula sebész, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot. Nevéhez fűződik a hazai daganatos megbetegedések tudományos feldolgozásának elindítása, a rákregiszter létrehozása, a dohányzás és a rák összefüggéseinek hangsúlyozása.

 

április 10. nemzeti rákellenes nap
április 10. nemzeti rákellenes nap

 

Minden nap, de most a „Nemzeti rákellenes nap” aprópóján kimelten fontos hangsúlyoznunk a prevenció szükségességét és a betegség kapcsán felhívni a figyelmet, az országosan elérhető, szűrővizsgálatokon való részvételre. A daganatos betegségek kialakulása több szakaszból álló, akár évekig elhúzódó folyamat, mely alatt – egyes betegségek esetén – lehetőség van a tünetek megjelenése előtti kimutatásra, szűrésre.

Az orvostudomány mai állása szerint ezen betegségek miatti halálozás és a betegségteher csökkentésére a betegség korai felfedezése és a korán elkezdett kezelés a legígéretesebb népegészségügyi stratégia, mert a kezelés eredményessége nagymértékben függ a betegség előrehaladottságától.

A többi fejlett országhoz hasonlóan a legnagyobb népegészségügyi kihívást hazánkban is a krónikus nem fertőző betegségek jelentik. Az elmúlt évtizedekben a daganatos megbetegedések száma a világ valamennyi fejlett országában jelentősen emelkedett. A rosszindulatú daganatos betegségek Magyarországon is különösen súlyos népegészségügyi problémát jelentenek, az összes haláleset közel egynegyedét okozzák. Hazánkban a szív- és érrendszeri halálozás után a rosszindulatú daganatok képezik a második leggyakoribb halálokot: évente mintegy 32-33 ezren veszítik életüket daganatos betegségben, jóllehet a daganatok miatt bekövetkező halálozás egyharmada megelőzhető lenne.

A szűrőprogramoknak köszönhetően a betegségek miatti halálozások száma csökkenthető, mivel a vizsgálatból kifolyólag a betegség felismerésére jóval korábban sor kerülhet, mint szűrővizsgálat nélkül. A vizsgálatok során kiszűrt és diagnosztizált betegek a korai felismerésnek köszönhetően sokszor jelentősen jobb gyógyulási vagy túlélési esélyekkel részesülhetnek kezelésben.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztató plakátja, az országosan elérhető, szervezett szűrésekről és ajánlott szűrővizsgálatokról.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztató plakátja, az országosan elérhető, szervezett szűrésekről és ajánlott szűrővizsgálatokról.

 

Vigyázzunk magunkra és családunk egészségére a szűrőprogramok segítségével!

 

Cikk forrása: NNK, OKFŐ.