Május 31. a Dohányzámentes Világnap

 

 

MÁJUS 31. A NEMZETKÖZI NO TOBACCO DAY, A DOHÁNYZÁSMENTES VILÁGNAP!

 

Tudta Ön, hogy:

  • Magyarországon évente egy kisvárosnyi, 30-35.000 ember életét követeli a dohányzás?
  • Hazánk lakosságának legalább 1/3-a dohányzik napi rendszerességgel? Ez az arány a fiatalok körében még magasabb, sőt a tízen-huszonévesek között nagyobb a dohányzó lányok/nők aránya a fiúk/férfiakéhoz képest?
  • A rendszeresen dohányzók átlagosan 21 évvel rövidebb ideig élnek?
  • A közhiedelemmel ellentétben a dohányzásnak nem elsősorban a daganatos betegségek, a légzőszervi- ill. a szájüregi daganatok jelentik a legfőbb veszélyét, hanem a COPD de főleg a szív-érrendszeri betegségek?
  • Ma Magyarországon a férfiak fele nem éri meg a 65. születésnapját és minden második ember (férfi, nő egyaránt) halálát szív-érrendszeri betegség okozza?
  • A vénás thromboemboliák kialakulásában is döntő szerepe van a dohányzás okozta fokozott alvadékonyságnak, ez főleg fiatal nőkre jelent veszélyt?

 

KÉRJÜK, LEGALÁBB MA NE GYÚJTSON RÁ! 

EGÉSZSÉGE ÉRDEKÉBEN DOBJA EL A CIGIT!

Kórházunk nevében kéri Önt erre dr. Benczúr Béla a Kardiológiai osztály főorvosa és a Kardiológiai osztály dolgozói

Továbbá ajánljuk figyelmükbe a Magyar Kardiológusok Társasága által támogatott Szívderítő oldalon megjelent információkat:

http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20170526-dohanyzas-cigaretta-a-mellekfust-nagyon-veszelyes-a-gyerekekre-noveli-a-szivinfarktus-kockazatat.html

http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/index.html

http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20170508-a-dohanyzas-a-passzivan-belelegzett-cigarettafust-is-okozhat-szivbetegsegeket-szivinfarktust.html