Patológiai Osztály

2024.

Osztályvezető főorvos:

Dr. Cifra János patológus, citopatológus

Vezető asszisztens:

Balázs Márta

 

Az osztály feladata, tevékenysége

A patológiai osztályok szerepe az elmúlt évtizedekben lényegesen megváltozott. Korábban a kórházban elhunytak kóroki boncolása merítette ki a tevékenységük legnagyobb részét, mára ez a munkájuk nem kevésbé fontos, de kisebb részét teszi ki.

A szövettani részleg a különböző beavatkozások (biopsziás mintavételek, műtétek) során eltávolított szövetrészek vizsgálatával segítik betegségek korai stádiumban való felismerését, a diagnosztikus és gyógyító munkát. Az immunhisztokémiai labor a betegnek legmegfelelőbb gyógyszeres terápia kiválasztásában illetve betegség várható lefolyásának előrejelzésében nyújt segítséget.

Citológiai laborunk végzi a nőgyógyászati szűrővizsgálatokból, illetve a más szervekből származó sejtmintavételek keneteinek feldolgozását és értékelését.
Modern, korszerű eszközeinkkel az esetek több mint 99%-ban helyben felállítható a diagnózis. Az osztály molekuláris biológiai és speciális konzíliumot igénylő hátterét a PTE ÁOK Pathológiai Intézete biztosítja.

A kórbonctani részleg a mindenkori, hatályos jogszabályoknak megfelelően végzi az elhunytak kórbonctani vizsgálatát. Kollégáink a humánumot, a gyászolók segítését szem előtt tartva intézik az elhunytakkal kapcsolatos kegyeleti tevékenységeket.

Ellátási terület

Tolna Vármegye

Az osztály helye, elérhetősége

A hozzátartozói váró a kórház „P” épületének földszintjén található.

Elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés céljából legfeljebb 2 fő hozzátartozót tudunk fogadni, munkanapokon  7:30-11:30 és 12:00-15:00 között.

Telefon: 06 74/501-500 / 475 mellék