Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

2024.

Osztályvezető főorvos:

Dr. Rodek Gyula aneszteziológiai és intenzív terápiás, szakorvos

Intenzívosztály-vezető főnővér:

Wagner Renáta

Aneszteziológia vezető asszisztense:

Sebestyénné Szentes Ilona

 

Az osztály feladata, tevékenysége:

Aneszteziológia Ambulanciánkon végezzük a műtétek előtti aneszteziológiai vizsgálatokat, amelyek célja a várható műtéti és altatási kockázatok felmérése és csökkentése. Az ambulancia munkája akkor hatékony, ha a betegek az operatív osztályos rutinkivizsgálás eredményével érkeznek és csak a rendkívüli, vagy speciális vizsgálatokat kell megszervezni. E kivizsgálás során nem egyszer derül fény egyéb, nem ismert betegségekre, és egyúttal ezek kivizsgálását is elindítjuk.

Műtéti anesztézia során az összes műtétes szakma számára biztosítjuk az érzéstelenítést, a helyi érzéstelenítések kivételével. Feladatainkat napi 24 órában végezzük, évente közel 9000 altatásos érzéstelenítést hajtunk végre. Az általános érzéstelenítés – köznapi szóval altatás – mellett egyre nagyobb számba alkalmazzuk az ultrahangvezérelt idegblokádokat kiegészítésként, vagy önálló érzéstelenítésként. A kórház műtőiben a legkorszerűbb aneszteziológiai monitorok, altatógépek és magas szakmai felkészültséggel rendelkező orvosaink garantálják a betegek teljes biztonságát. Ezzel a háttérrel minden korszerű aneszteziológiai beavatkozást el tudunk végezni és nagy kockázati csoportba tartozó betegeinknek is biztonságos műtéti érzéstelenítést tudunk nyújtani.

Központi Intenzív Terápiás Osztályunkon 24 órás, folyamatos intenzív szakorvosi felügyelettel biztosítjuk a gyógyító beavatkozást, amelynek elsődleges célja az életveszély elhárítása, a kritikus állapotú betegek stabilizálása és a létfontosságú szervek elégtelensége esetén azok gépekkel, műszerekkel történő támogatása és gyógyszeres kezelése. Ezek közé tartozik a mesterséges lélegeztetés, a vesepótló kezelés, a keringéstámogatás és a mesterséges táplálás. Az intenzív orvoslásban egyre nagyobb szerepet játszó noninvazív (orr-, vagy arcmaszkos) lélegeztetéshez is megfelelő számú és minőségű készülékkel rendelkezünk. A betegek személyre szabott kezelését az osztály minden kórtermében rendelkezésre álló vérgáz-analizátorok, a véralvadási státuszt elemző és vérlemezke-funkciót mérő készülékek segítik. Izolált kórtermeink lehetőséget biztosítanak a betegek elkülönítésére. Osztályunk végzi a nagy rizikójú, kiterjesztett műtéti beavatkozáson átesett betegek korai posztoperatív ellátását is. Betegeink legmagasabb szintű ápolását, intenzív terápiás szakápolóink és képzett nővéreink munkájával és gyógytornász kollégánk közreműködésével biztosítjuk.

Az osztály munkáját a Tolna Megyei Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Alapítvány segíti, Tovább az alapítvány oldalára>>>

Ellátási terület

Tolna vármegye

Az osztály helye, elérhetősége:

A központi Intenzív Terápiás Osztály a műtőblokk („MDB” épület) első emeletén található. Tovább a térképre >>>
Telefonszáma: 06 74/501-500 / 894 mellék 

Látogatási idő:

A hét minden napján 15:00-16:00 óra között.
Egy betegnél, egyszerre csak egy hozzátartozó tartózkodhat, maximum 5 percig, kizárólag akkor, ha a kórteremben éppen nem zajlik betegellátás.

 

Járóbeteg-ellátás:

Aneszteziológia Ambulancia és Szakrendelés
   Helye: a műtőblokk (MDB) első emeletén Tovább a térképre >>>
   Rendelési idő: hétfőtől péntekig 8:00-16:00 (rendkívüli esetekben eltérhet)
   Bejelentkezés, időpontkérés: amennyiben a beutaló szakorvostól nem kapott időpontot, a beteg a következő telefonszámokon kérhet előjegyzést a vizsgálatra, hétfőtől péntekig 7:00-14:00 óra között:
      06 74/501-593
      06 74/501-642
      06 74/501-649
      06 74/501-676
      06 74/501-688