Természetbarát Szakosztálya

2014-es túraterv

A Szakosztály a 70-es évek elején alakult dr. Papp István főorvos vezetésével. A tagság kórházi dolgozókból és családtagjaikból tevődött össze.

Programjaikat többnyire autóbuszos kirándulások jelentették, melyekkel bebarangolták az ország nevezetesebb helyeit, történelmi események színhelyeit, híres emberek szülőházát stb.

A gyalogos túrázás szakosztályunkban a 80-as évek elejétől vált szervezetté , amikor a Szekszárdi Spartacus Turista Egyesület megszűnt és tagsága átigazolt a Kórház Természetbarát Szakosztályához. Ezzel a fúzióval megerősödött a szakosztály, mivel az átigazoltak között sok gyakorlott és végzett túravezető volt. Többek között: dr. Pataki József, Berger Mihály, Loridon János, Láng Ilona, Csont Domonkosné, Loridon Angéla. Ők voltak azok, akik a szakosztályban folyamatossá, tervezetté és szervezetté tették a gyalogos túrázást. Túráik hangulatáról legendák szólnak. A szakosztály tagjai bepillantást nyertek egy-egy kirándulás alkalmával a szomszédos országok túrázási lehetőségeibe is.

A szakosztály a kezdetektől mind a mai napig a „hagyományos” túrázást műveli. Túráink során megismerkedünk a környék ehető gombáival, valamint a vidék gyógynövényeivel is.

A tagság létszáma 40 és 50 fő között ingadozik, többnyire a középkorú és idősebb korosztály aktivizálja magát.

Szinte minden hétvégén, éves túraprogram szerint, szervezzük túráinkat. Évente 2-3 alkalommal többnapos túrákat is beiktatunk, az ország más tájegységeinek megismerésére.

Immár 25 év óta, közösen a Tolna Megyei Természetbarát Szövetséggel, rendezzük a volt turistatárs, az 1985-ben elhunyt Dr. Pataki József földrajzi, helytörténeti, turisztikai szakíró, tanár emlékére, csillagtúránkat az óbányai völgyben. E rendezvényünk nagyon népszerű.

Évek óta megrendezzük a Világ Gyalogló Nap helyi programjait, melyen igen jó hangulat uralkodik.

Részt veszünk mind a megyei, mind pedig a többi természetbarát egyesület nyílt túráin is.

Minden évben jelentős létszámmal megyünk el a Gyalogtúrázók Országos Találkozójára.

Tagjaink tevékenykedtek a turistautak jelzéseinek felfestésében, felújításában is.

Szakosztályunkban jelenleg 4 bronzjelvényes (Csont Domonkosné, Hóf Julianna, Kövesdi Mária, Loridon Angéla) és 1 ezüstjelvényes (Gálffy Dezsőné) túravezető van.

Szekszárd, 2014. május 15.

Kövesdi Mária

szakoszt.vez.