Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

„Kéretlen kísérők” – Prof. Dr. Reglődi Dóra kiállítása a szekszárdi kórház folyosógalériáján

2019-05-24 @ 17:00 - 19:00

„Kéretlen kísérők” címmel nyílik kiállítás 2019. május 24-én pénteken, 17 órakor Prof. Dr. Reglődi Dóra anatómus, a PTE ÁOK tudományos dékánhelyettese, Anatómiai Intézetének igazgatója műtermék fotóiból, a kórház főigazgatóságának folyosógalériáján. A szekszárdi gyökerekkel rendelkező alkotó fotói a medicina és a képzőművészet határterületein való kalandozásra hívják a kiállítás látogatóit.

 

 Dr. Reglődi Dóra az anatómia professzora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, a PTE ÁOK tudományos dékánhelyettese, Anatómiai Intézetének igazgatója. Négy nyelven beszél, Akadémiai Díjas, kétszeres Bólyai ösztöndíjas, elnyerte a L’Oreal-UNESCO Nőkért és tudományért magyar ösztöndíját is. A medikusok egyik kedvence, nyolcszor kapta meg a kiváló oktató kitüntetést.

Idegrendszeri kutatásai során különös hasonlóságot fedezett fel az idegsejtek, az idegrendszer mikroszkopikus képe és világhírű festők legjobb alkotásainak egyes részletei között. A téma kutatása a hobbija lett: több mint 400 ilyen meglepő párhuzamot talált Pollock, Dalí, Van Gogh, Matisse, Paál László és más művészek munkáival. A szövetmetszet-műalkotás párhuzamokból több kiállítása is volt. Nemzetközileg is elismert tudományos és oktatói tevékenysége mellett a medicina és a képzőművészet kapcsolata az élete részévé vált, amelyben alkotótársa férje, Prof. Dr. Bárdosi Attila patológus, költő, akivel együtt sikerrel fedezik fel az anatómia, a képzőművészet és az irodalom határterületeit. (Forrás: Dunántúli Napló 2016.11.17.)

Prof. Dr. Reglődi Dóra mostani kiállítása a tolnai megyeszékhelyen egyfajta hazatérés, hiszen szülei és apai nagyszülei is szekszárdiak voltak, egész családja a szekszárdi kórházban dolgozott. Nagyapja tüdőgyógyász volt, a tüdőgondozó igazgató főorvosa, nagyanyja fogorvos, édesapja neurológus, édesanyja belgyógyász. Nyolcéves koráig élt Szekszárdon és gyermekkorában később is sok időt töltött a városban. A professzorasszony a 2018. évi Balassa Nap vendégelőadójaként beszélt az orvostudományt és képzőművészetet összekötő, alkotói kalandozásairól és szekszárdi kötődéseiről. Inspiráló előadása és a városhoz, a megyei kórházhoz való többgenerációs kötődései vetették fel szekszárdi kiállításának ötletét, amely most megvalósul. A tárlaton orvosi munkájának másik képzőművészeti vetületét, a szövetmetszet preparátumok készítésekor keletkező hibák, az ún. műtermékek különös formáiból született fotóit ismerheti meg a szekszárdi közönség.

 

 

Részletek

Dátum:
2019-05-24
Időpont:
17:00 - 19:00
Esemény kategória:

Szervező

Tolna Megyei Balassa János Kórház

Helyszín

Tolna Megyei Balassa János Kórház Főigazgatósága, folyosógaléria
Béri Balogh Á. u. 2.
Szekszárd, Tolna 7100 Magyarország
+ Google Térkép