Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

II. Hypertonia Napok: „REZISZTENS (RENITENS) HYPERTONIA”

2018-11-23 @ 09:20 - 2018-11-24 @ 12:15

A CORA Egészségvédő Alapítvány közhasznú szervezet, valamint a Tolna Megyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati (Kardiológia/Nephrológia) Osztálya és Tudományos Tanácsa ismét hypertonia tárgyú regionális konferenciát rendez, mely immár hagyományosnak nevezhető, hiszen éppen egy évvel ezelőtt került sor az első ilyen rendezvényre.

A vérnyomást közismerten 3 számértékkel jellemezzük mind az orvosi rendelőben történő, mind a beteg otthonában, saját maga által, vagy a hordozható, 24-órás vérnyomásmonitor által megmért módon: 140/90 és 70. Az első két szám a vérnyomás felső, és alsó értéke Hgmm-ben megadva (vagyis a szív összehúzódásakor, majd elernyedésekor az ütőerekben uralkodó, az érfalakra “nehezedő” nyomás), míg a harmadik szám a percenkénti szívösszehúzódások száma. 140/90 Hgmm feletti érték esetén beszélünk magas vérnyomásról, hypertoniáról, amely hosszú ideig egy tünetmentes állapot, kockázati tényező.

Fontos azonban, hogy mindenki ismerje meg a saját vérnyomását és ellenőriztesse, mérje rendszeresen! Ezek a számok ugyanis nemcsak számértékek, a mögöttük húzódó eltérések, szövődmények teszik a hypertoniát elsőszámú közellenséggé, “néma gyilkossá”! Ennek illusztrálására álljon itt további 3 szám: 10 millió, 3.5 millió, 26%. Évente világszerte 10.000.000 ember életét követeli a hypertonia és szövődményei! Sajnos azoknak az embereknek a fele, akiket elragad a hypertonia, nem is tudja, hogy magas vérnyomása van! Magyarországon a lakosság 35-40%-a hypertoniás, ami legalább 3.5 millió embert jelent! A magas vérnyomás előfordulása az elétkor előrehaladtával jelentősen növekszik, de már 30-as, 40-es éveinkben is kialakulhat! Egy 2015-ös országos felmérés alapján a hypertoniás emberek 45%-ának van jól beállítva a vérnyomása, vagyis 140/90 Hgmm alatti – ezzel szemben Tolna megyében ez az adat rosszabb, mindössze 26%!

Kórházunk I. Belgyógyászati Osztálya és Diagnosztikus Ambulanciája 2017 óta  Hypertonia Decentrumként működik, élvezve a Magyar Hypertonia Társaság támogatását. Tennivalónk az előző adatok alapján van bőven, pl. csatlakoztunk a minden évben megszervezésre kerülő “Május a Vérnyomásmérés Hónapja” kampányhoz. Ennek során olyan egyének vérnyomását mérjük meg, akiknek az előző egy évben nem történt vérnyomásmérés. Cél a fel nem ismert hypertoniások megtalálása.

A mostani rendezvényt a nehezen beállítható hypertoniának szenteltük és igyekeztünk elhozni az ország legjobb hypertonia-specialistáit a tolna megyei, valamint a dél-dunántúli orvosok továbbképzése érdekében. A kollégák itt fognak először hallani a napokban kialakított, egészen friss magyar irányelvről a magas vérnyomás kezeléséről, melyet remélhetőleg a régió betegeinek javára tudnak majd hasznosítani.

Dr. Benczúr Béla
osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi docens
Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
I.Belgyógyászati Osztály

 

Részletes program:

Részletek

Kezdés:
2018-11-23 @ 09:20
Vége:
2018-11-24 @ 12:15

Szervező

Tolna Megyei Balassa János Kórház, CORA Alapítvány

Helyszín

PTE KPVK
Rákóczi u. 1.
Szekszárd, Tolna 7100 Magyarország
+ Google Térkép