Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Commit to quit! – Legyél eltökélt a leszokásban!

2021-05-31

Segítség a dohányzásról leszokni szándékozóknak, nemcsak a DOHÁNYZÁSMENTES VILÁGNAPON

Gyakorló kardiológusként rendkívül veszélyesnek tartom a dohányzást, hiszen a lakosság 30-40%-a dohányzik napi rendszerességgel. A szívbetegségek 40%-áért a dohányzás tehető felelőssé, de a stroke, a légúti daganatok, a nem daganatos krónikus légzőszervi betegségek és a megelőzhető lábamputációk legfőbb oka is a dohányzás.

Elszomorító, hogy már a középiskolások, sőt, még a náluk fiatalabbak körében is nő a dohányzók aránya. Ez a tendencia azért veszélyes, mert a dohányzás megteremti és növeli egy 2-3 évtized múlva bekövetkező szívrohamnak vagy agyi érkatasztrófának a lehetőségét. Sajnos, azt tapasztaljuk, hogy az egészségügyi dolgozók, egészségügyi szakemberek is rabjai ennek a káros szokásnak, annak ellenére, hogy éppen nekünk ­­­- és a pedagógusoknak – kellene leginkább jó példával elöljárnunk annak érdekében, hogy a felnövekvő generáció egészségesebb, hosszabb életet élhessen. A központi intézkedések és a tiltáson alapuló rendszabályok nem elegendőek a cél eléréséhez: én magam sokkal inkább hiszek a felvilágosítás, a meggyőzés módszerében.  A dohányzók számának csökkentésével évente közel egy szekszárdnyi ember életét menthetnénk meg, hiszen a dohányzás következtében előforduló halálesetek megelőzhetőek lennének.

A WHO évek óta zajló kampánya, a Dohányzásmentes Világnap (No Tobacco Day), amelyet minden évben május 31-én tartanak, azon a felismerésen alapul, hogy a dohányzás az első számú megelőzhető oka a legtöbb betegségnek és évi 7 millió ember korai halálát okozza. A passzív dohányzás további 700 ezer ember életét követeli. Különösen fontos a cselekvés, hiszen közbelépés nélkül ebben az évszázadban 1 milliárd ember életét fogja idő előtt kioltani a cigaretta.

Az idei kampány jelmondata: Commit to quit! Vagyis Legyél eltökélt a leszokásban! Ez a mottó egyrészt arra utal, hogy a leszokni vágyó dohányzó ember személyes motivációja, eltökéltsége nélkül nem fog sikerülni elhagyni a dohányzás rabságát. Ugyanakkor a leszokásban az egészségügyi szakembereknek, a családnak és a társadalomnak minden segítséget meg kell adni felvilágosítás, leszokást segítő eszközök, támogató programok révén.

Szerző: Dr. Benczúr Béla kardiológus, az I. Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa

 

A segítség Szekszárdon is elérhető!

Azoknak, akik elszánták magukat erre a nagy kitartást kívánó lépésre, a Balassa-kórház Egészségfejlesztési Irodája a felmerülő igények alapján szervez speciális programokat, a leszokás támogatásában jártas szakemberek vezetésével.

Az eltökéltek jelentkezését a 0674-501-787, vagy a 0674-501-788-as telefonszámon és az efiszekszard@gmail.com  e-mail címen várják munkatársaink.

 


PeterFranz képe a Pixabay -en

 

 

 

Részletek

Dátum:
2021-05-31
Esemény kategória: