A járóbeteg-ellátás színvonalának fejlesztését szolgáló, új berendezésekkel gyarapszik a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház

Európai Uniós projekt keretében, mintegy 300 millió forint vissza nem térítendő támogatásból bővült és korszerűsödött a szekszárdi kórház járóbeteg-ellátást végző szakrendelőinek orvosi eszközparkja.

A pályázati kiírás 2022. április 1. és 2023. október 31. közötti időszakában, az EFOP-2.2.19-17-00087 „Járóbeteg-szakellátó szolgáltatások fejlesztése a Tolna Megyei Balassa János Kórházban” elnevezésű projektnek köszönhetően, összesen hét orvosszakmai területen (audiológia, tüdőgyógyászat, kardiológia, képalkotó diagnosztika, gasztroenterológia, fül-orr-gégészet, sürgősségi betegellátás) fejlesztette műszerezettségét az intézmény.

A beruházás teljes költségvetése 285.018.200 Ft, amelynek 100%-át a pályázati forrás biztosította.

Az új orvosi műszerekkel modernizált szakrendeléseken, a vármegyében élők számára ezentúl helyben nyílik lehetőség a járóbetegek széles körű diagnosztikai vizsgálatára. A korszerű orvosi eszközök lehetővé teszik a megfelelő diagnózis gyorsabb felállítását és a hatékonyabb gyógyítási módszerek bevezetését, valamint a fekvőbeteg ellátásba küldött betegek számának csökkenését.

A fejlesztés jelentősen növeli a megyei kórház ambuláns betegellátási lehetőségeit, segíti a betegségek korai felismerését és eredményesebb gyógykezelését, csökkenti a várólistákat és a munkavállalók munkaerő-piaci esélyeit. A projekt 2023. október 31-én sikeresen lezárult.

 

A beruházásból beszerzett eszköz megnevezése Mennyiség (db) Felhasználó osztály
Ambuláns képalkotó készülék stroboszkóppal 1 Fül-Orr-Gégészet
BERA készülék (hallásvizsgáló) 1 Fül-Orr-Gégészet – Audiológia
BERA készülék szűrő (csecsemő hallásszűrő) 1 Fül-Orr-Gégészet – Audiológia
Bronchoszkópos torony 1 Tüdőgyógyászat
Direkt digitális flat panel 2 Radiológia
Endoszkópos eszközök: gasztroszkóp 3 Gasztroenterológia
Kilégzési teszt (C14 izotóp) helicobacter 1 Gasztroenterológia
Endoszkópos eszközök: kolonoszkóp 2 Gasztroenterológia
Magas tudásszintű, hordozható szív ultrahang 1 Kardiológia
Mennyezeti csöves, direkt digitális felvételiző röntgen berendezés traumatológiai vizsgálatokra 1 Sürgősségi ellátás, Radiológia
Nagyfrekvenciás Sebészeti vágókészülék 1 Gasztroenterológia
Rádiófrekvenciás sebészeti generátor 1 Fül-Orr-Gégészet